HOW-TO: JOUW LEREN JAS ONDERHOUDEN

mei 14, 2021 by NUBIS STUDIOS

Een leren jas is haast niet meer weg te denken uit de garderobe en mag niet ontbreken in de kledingkast. Wat een leren jas uitstraalt is wat het zo geschikt maakt voor nagenoeg iedere gelegenheid. Zij het een gala, feestje, zakelijk evenement of simpelweg voor de hedendaagse routines, een leren jas straalt zowel comfort als luxe uit. Exalize is gespecialiseerd in het ontwerpen en fabriceren van leren jassen van ‘s werelds beste leersoorten, waaronder lams-, rund- en buffelhuiden. Al ruim 25 jaar bezitten zij de expertise om leren jassen te maken die volledig zijn afgestemd op jouw wensen.

https://exalize.nl/webshop/nieuw/heren/herenjassen/damian

Ondanks de geroemde kwaliteit van deze leersoorten is onderhoud essentieel om de kwaliteit van je leren jas te waarborgen. Leer is een ingewikkelde stof, maar de verzorging van jouw leren jas hoeft dat absoluut niet te zijn. Het onderhouden van leren items vergt relatief weinig tijd. Wanneer je de verzorging op de juiste manier doet zul je zien dat je de behandeling maar heel af en toe hoeft toe te passen. Hoe je jouw jas onderhoudt en ervoor zorgt dat het leer soepel en mooi blijft, leg ik je uit in deze blog.

BRENG GEREGELD LEERVET AAN
Leervet zorgt ervoor dat jouw leren jas niet uitdroogt en gaat scheuren. Hiermee krijgt het leer voldoende vetten om soepel te blijven en de kwaliteit te waarborgen. Let wel op dat te veel vet de poriën van het leer kan gaan verstoppen. Dit kan er voor zorgen dat de kleur en de levensduur van de leren jas gereduceerd worden. Vet het dus alleen in als het leer stijf of droog aan voelt.

  • Producten die extracten van wax of siliconen bevatten kunnen het leer uitdrogen.
  • Gebruik van dierlijke vetten of nertsolie is het best aan te raden.
  • Het gebruik van producten gemaakt van minerale olie of petroleum kunnen de leren jas beschadigen.

LEER MOET ADEMEN
Stop het daarom nooit in een afgesloten zak of tas en hang het zoveel mogelijk aan een hangertje om scheuren te voorkomen. Daarnaast kan het zo zijn dat er (vooral in vochtige omgevingen) zout afzetting ontstaat op de leren jas. Neem dan een vochtige doek en veeg het zout zo snel mogelijk van de jas af om uitdroging of scheuren te voorkomen. Laat vervolgens het leer drogen in de open lucht en op kamertemperatuur (niet op een verwarming of andere warmtebron). Hou het uit de zon om kleurverschillen te voorkomen wanneer je de jas laat drogen.

VOLG DE SPECIALE INSTRUCTIES VAN HET ETIKET
Omdat er zoveel verschillende soorten leer zijn is het verstandig om het speciale etiket van de leren jas te volgen wanneer je het wilt wassen. Er zijn verschillende stappen die je over het algemeen veilig kan opvolgen, maar geen van de methodes werkt gegarandeerd veilig bij alle soorten leer. Er wordt daarom vooral aangeraden om het leer droog te wassen.

  • Gebruik een zachte borstel of doek om de jas stofvrij te maken en beschadigingen te voorkomen.
  • Met een vochtige doek kan je leer goed schoon maken. Controleer eerst of het leer tegen water kan door een klein stukje van de jas nat te maken. Blijft het water op het leren oppervlak liggen? Dan kun je het vuil er met een vochtige doek vanaf poetsen.
  • Ontstaat er een donkere vlek? Maak het leer dan verder niet schoon met water.

LAAT HET OVER AAN DE PROFESSIONALS
Mochten de bovenstaande stappen niet helpen om de leren jas schoon te krijgen (of vind je het simpelweg te riskant), laat het dan door de specialisten behandelen. Er zijn veel stomerijen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van leer. Vraag overigens altijd of de medewerkers in zo`n stomerij weten om wat voor soort leer het gaat en of zij weten hoe zij het vuil moeten verwijderen. Was leer nooit in de wasmachine of in een wasbak als je het leer niet wilt beschadigen en de kwaliteit wilt waarborgen.

Het feit dat leer net iets meer zorg nodig heeft dan andere kledingstukken, zegt iets over de kwaliteit en luxe van deze stof. Maar ondanks dat deze stof een andere verzorging vereist dan andere substanties, zal uiteindelijk ook leer gaan slijten. Overigens is het wel zo dat hierdoor jouw leren jas nog niet is afgeschreven. In tegendeel, versleten leren jassen krijgen doorgaans meer ‘karakter’ wanneer het slijt. Toch benieuwd naar de juiste verzorging van het juiste type leer? Exalize kan jou daarin ongetwijfeld adviseren. Ben je misschien zelfs nog op zoek naar de perfecte leren jas? Kijk dan nu in de webshop van Exalize.nl!